Valmentajaesittely

Hei, olen Hanna, fysioterapeutti, valmentaja, reitintekijä sekä Tenku Coachingin perustaja. Olen perustanut Tenkun, koska rakastan kiipeilyä, olen super kiinnostunut treenaamisesta sekä valmentamisesta ja siksi haluankin työskennellä ja jakaa osaamistani näiden aiheiden parissa.

Valmennukseni lähtökohtana ovat kehittävän ja turvallisen harjoittelun perusperiaatteet, tarkoituksen mukaisesti valitut harjoitteet, hauskuus, rentous, oppimisen ilo sekä rakkaudesta lajiin -asenne.

Ydinosaamiseeni kuuluvat:

  • kiipeilyvalmennus ja treeniohjelmat

  • kiipeilyn tekniikka- ja taitovalmennus

  • yksilö- ja pienryhmävalmennukset

  • suorituskyvyn parantaminen & voimaharjoittelu

  • paluu harrastuksen pariin vamman jälkeen

  • palautuminen ja kuormituksen säätely

Hyppää mukaan!

Kuka ja mitä?

Kiipeilyn aloitin muistaakseni vuonna 2012 kokeilemalla lajia Kajaanin kiipeilijöiden seuran vuorolla. Laji vei minut heti mennessään eikä loppua ole näkynyt. Pääsin heti mukaan seuran reissulle Lofooteille ja rakastuin ulkokiipeilyyn. Aluksi kiipesinkin ihan mitä vain; köydellä tai ilman, sisällä tai ulkona. Nykyään boulderointi on selkeä päälajini.

2014 alkuvuodesta silloisten restonomi-opintojen työharjoittelujakso vei minut Helsinkiin Adventure Partnersille tutustumaan kiipeilykurssien ja erityisesti jääkiipeilyn saloihin. Pian kuitenkin huomasin eläväni täysillä kiipeilyelämää, sillä etelässä kiipeilyn treenimahdollisuudet olivat niin paljon kattavammat kuin Kajaanissa. Sille tielle sitten jäinkin lähes kymmeneksi vuodeksi.

Etelä-Suomessa asuessani kiipeilyni keskittyi pitkälti boulderointiin, lähinnä siitä syystä, että satuin alkuaikoina siellä asuessani tutustumaan enemmän boulderoijiin. Sainkin äkkiä hyviä ystäviä, joiden kanssa on tullut reissattua ikimuistoisia reissuja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Suomen ulkokiipeilymestoista lähinnä sydäntäni ovat Hämeen metsät, Vaasa ja Martti Servo Rovaniemellä. Ulkomaista mainittakoon Ahvenanmaa (juu, juu voisi lukeutua Suomi-kohteisiinkin), Lofootit ja tietysti Fontsu!

Ulkokiipeilyn lisäksi olen kuluttanut ahkerasti aikaa treenaamalla sisähalleilla. Systemaattinen voima- ja kiipeilyharjoittelu ovat ollet osa kiipeilyäni useiden vuosien ajan. Olen myös jonkin verran kiertänyt erilaisia boulderoinnin open-kisoja, ja kerran olen osallistunut myös boulderoinnin SM-kisoihin. Niistä kisoista korkkasin arvokisadebyyttinäni 5. sijan! Kisakiipeily on kuitenkin saanut osaltani jäädä, sillä toimin paljon mieluummin parrasvalojen takana joko reitintekijänä tai valmentajana.

Tämän hetken kiipeilytavoitteena minulla on mahdollisten uusien linjojen avaamisen lisäksi kiivetä se ihka ensimmäinen 8a boulderi ulkona. Muutama 7c on jo ulkona taipunut, mutta viime vuosina opiskelu- ja työkiireiden ohessa ulkokiipeilyt ovat jääneet todella vähäisiksi. Toivottavasti tulevalla kaudella kuitenkin pääsen kokeilemaan muutamaa mielessä pyörivää projektia!

Ammatiltani olen liikkeen ja liikkumisen asiantuntija eli laillistettu fysioterapeutti. Olen valmistunut fysioterapeutiksi 2024 kesäkuussa Metropolian ammattikorkeakoulusta. Tämän lisäksi olen käynyt useita lyhempiä koulutuksia erityisesti voimaharjoittelun ohjelmoinnin ja oheisharjoittelun osalta. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on suorittaa myös liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto (valmentaja).

Tenkun ohessa työskentelen tällä hetkellä Kaamos Climbingilla reitintekijänä sekä satunnaisesti asiakaspalvelijana. Tämän lisäksi valmennan ja toimin fysioterapeuttina Liikuntakeskus Ololla. Ja jotta minulla ei olisi liikaa vapaa-aikaa, olen myös Routa Climbers ry perustaja ja toinen valmentaja Roudan edistyneiden junioreiden valmennusryhmässä.

Valmentajana ja fysioterapeuttina minulle on tärkeää, että harjoittelu on hauskaa, mutta myös terveyttä tukevaa. Fysioterapeuttina ja valmentajana minulla on vammoja ennaltaehkäisevä työote sekä halu lisätä ymmärrystä kestävästä harjoittelusta. Kestävällä harjoittelulla tarkoitan vahvan pohjan rakentamista juurikin (rasitus)vammoja ennaltaehkäisevästä näkökulmasta käsin. Ololla valmentaessani pääsenkin usein työskentelemään tuki- ja liikuntaelimistöä sekä palautumista käsittelevien aiheiden äärellä. Tiedostan kuitenkin, että vammat kuuluvat usein urheiluun, ja fysioterapeuttina pystynkin tuomaan valmennukseen tietotaitoa myös kuntouttavan harjoittelun osalta.

Reitintekijänä puolestani saan olla luomassa kiipeilyä ja olenkin oppinut ymmärtämään liikettä ja kiipeilytekniikkaa aivan eri tavalla. Kiipeilyn yksi keskeisiä elementtejä on liikkeen ymmärrys sekä reitinluku. Itse koen olleeni tällä osa-alueella aina melko vahva, sillä olen luonteeltani luova ongelmanratkaisija. Tätä on edesauttanut myös se, etten ole todellakaan joukon pisin, joten saan aika usein olla keksimässä kaikenlaisia kikka kolmosia. Myös voimaharjoittelu on aina innostanut, ja kyllähän voimaharjoittelun kerryttämästä tenkusta on myös hyötyä! Näitä taitoja pääset treenaamaan minun kanssani yksilövalmennuksissa ja tekniikka- ja taitovalmennussessareilla.

Erityisiä kiinnostuksen kohteitani kiipeilyn ja valmennuksen saralla ovatkin kiipeilyn taito- ja tekniikkaharjoittelu, voimaharjoittelu, liikkuvuus, palautuminen sekä erilaisten tuki- ja liikuntaelin vaivojen ja vammojen huomioiminen kiipeilyn oheisharjoittelua suunnitellessa. Jos haluat kehittää monipuolisesti itseäsi kiipeilijänä, ei muuta kuin ottamaan yhteyttä minuun!

Always find time for the things that make you happy to be alive.

Koulutukset


Fysioterapeutti amk

2024


A Climber's Guide to Training, Lattice Training

2024


Voimaharjoittelun perusteita fysioterapeuteille, Athletica

2023


Kuntosaliharjoittelun
ohjelmoinnin asiantuntija, T4Y

2023


Liikkeen laadun asiantuntija, T4Y

2023


PhysioPilates taso 1 ohjaajakoulutus

2022


Tämän lisäksi olen täydentänyt osaamistani voimaharjoitteluun, juoksemiseen, urheiluravitsemukseen sekä palautumiseen liittyvien kurssikokonaisuuksien osalta.

Valmentajana haluan toimia tutkitusti terveyttä edistävän tiedon pohjalta, johon yhdistän kokemuksen mukanaan tuomaa tietotaitoa. Pyrin jatkuvasti lisäkouluttautumaan fysioterapian ja valmennuksen saralla.